"Mitäpä se hyvejää" - liikunta- ja leikkipuisto (5.7.2019)

Pessimistikunta Puolangan (www.puolanka.fi)  liikunta- ja leikkipuisto sijaitsee kylän keskeisellä paikalla Alkon ja vanhan paloasemarakennuksen välissä. Osoitetta liikuntapaikalle en löytänyt, mutta kunnan keskukselta sain opastuksen liikuntapuistoon. Liikunta- ja leikkipuistosta löytyy lasten leikkikenttä ja yhdeksän ulkokuntoiluvälinettä viidestä eri yhteistelineestä.

Liikuntavälinevalmistaja on GympPark. Liikuntavälineiden tarkkaa ikää en tiedä, mutta välinevalmistajan sivujen perusteella mallisto on tästä uusiutunut. Näistä välineistä näki hyvin, että ulkokuntosalivälineet ovat pitkäikäinen investointi kuntalaisten liikunnan mahdollistajana. Kaikki välineet toimivat hyvin ja välinehankinnassa on tehty kompromisseja, jotta välineet palvelisivat mahdollisimman monenikäisiä käyttäjiä.

Liikuntapuistossa tapasin noin 80- vuotiaan paikallisen naisen. Hän kertoi, että käyttää kuntoiluvälineitä useamman kerran viikossa. Vierailin Puolankaa ennen Pudasjärvellä ja siellä jäin pohtimaan, miten Senioripuisto vastaa ikäihmisen kuntoilutarpeeseen (lihaskunto). Puolankalaisnainen kehui kovasti olka- ja kyynärpäiden liikeratoja vahvistavaa pyöritysvälinettä (pyöritysvastus on niissä suhteellisen pieni). Hän kertoi, että kesällä hänen olkapäänsä ovat paremmassa kunnossa kuin talvella, koska kesäaikana hän pyörittää yllä olevaa pyöritysvälinettä. Talvella puiston käytön esteenä on lumi ja puistoa ei silloin pääse käyttämään. Nainen kertoi vielä, että hänelle välineiden mitoitus tuottaa harmia, kun vain 155 senttiä pitkänä henkilönä hän ei yllä jokaiseen välineeseen.