Uitonranta (19.7.2019)

Synnyinkaupunkini Tornion ulkoliikuntavälineet löytyivät Uitonrannasta (os. Pirkankatu 45). Kauniilla Torniojoen rannalla sijaitsevassa puistossa on matonpesupaikka, leikkikenttä sekä lähiliikuntavälineitä.

Kaupungin nettisivuilla luetellaan ulkoliikuntapaikat, mutta nettisivuilla ei tätä liikuntapuistoa mainita. Tornio ei ole ainut paikka, missä tarvitaan lähes Sherlock Holmesin taitoja löytää ulkoliikuntavälinepuisto. Positiivista Tornion liikuntatoimen nettisivuilla on, että siellä on linkki Lipas - liikuntapaikat tietokantaan. Ja aikansa kun sieltä etsii, niin tämäkin puisto löytyi.

Uitonrannan ulkoliikuntavälineet ovat Kerko Sportin toimittamat. Alueella on yhdeksän liikuntavälinettä, jokaisessa kaksi samaa välinettä vastakkain. Kun näin on, ne voisivat olla eri painovastuksella varustettuja. Silloin puiston liikuntavälineet palvelisi paremmin laajempaa käyttäjäryhmää (aktiivikuntoilijat ja seniorit).

Ulkoliikuntavälineet tarvitsevat myös määräaikaishuoltoa. Liikuntavälineisiin tarvitaan maalia pintaan, huoltokunnostus tai päivitys uusiin välineisiin. Esimerkiksi kuvan vatsa-/selkälaitetta tehdessä paino-/liikevastusta ei ollut yhtään. Puistoa testaamassa oli myös 70- vuotias äitini, ja käyttötuntemukset olivat meillä molemmilla samat. Puiston liikuntavälineissä oli hyvät käyttöohjeet toisto- ja kierrosmääräsuosituksina.

Länsirannan lähiliikuntapaikka (18.9.2019)

Kävelyreitin varrella sijaitsee ulkokuntoiluvälineitä. Lähiliikuntapaikalle ei löytynyt kaupungin sivuilta tarkempaa osoitetta kuin Länsiranta. Alue on Tornion Kaupunginlahden ja maantien välissä, lähellä Tornio- Haaparanta golfkenttää.

Länsirannan lähiliikuntapaikalla ei ole muuta aktiviteettivälineistöä, kuin ulkoliikuntavälineet. Puiston ympäristö on hieno, vaikka maantie kulkeekin vieressä ja sinne myös pääsee kätevästi pyörätietä keskustasta. Lihasten alkulämmittelynä toimii juoksu Kaupunginlahden ympäri, mittaa reitille tulee noin neljä kilometriä. Olin liikkeellä koiran kanssa ja huomasin, että tähänkin puistoon sopisi mainiosti yksinkertainen, matala koiran kiinnikytkemisteline. Treenin ajaksi laitoin Onni- koiran kiinni viereiseen liikuntavälineeseen.

Lähiliikuntapaikassa on Kerkon ulkoliikuntavälineet, joita on kahdeksan kappaletta. Liikuntavälineiden väri on piristävä, keltaista ja punaista. Liikuntavälineillä liikkuessa osassa välineistä ei harmillisesti ollut mitään vastusta. Liikuntavälineitä valittaessa kompromissi ei ole aina paras ratkaisu, kun luulen, etteivät nykyiset välineet hyödytä muitakaan käyttäjiä. Liikuntavälineiden alla voisi olla palanen tekonurmea (esim. 2m x 2m), mikä houkuttelisi liikkumaan. Ehkä silloin ruoho ei rehottaisi pitkin jalkoja ja myös punkit ja pörriäiset pysyisivät loitolla liikkujasta.

Puiston liikuntavälineet ovat jo aika iäkkäät, nykyisin ulkoliikuntavälinetarjonta on monipuolistunut näistä välineistä. Nykyisin liikuntavälineitä myös kohdennetaan eri käyttäjäryhmille. Puistosta löytyi muun muassa entisajan vatsapenkki, jota ei enää muualla juurikaan näe.