Hei!

Perustin Liikunnan sekatyöläinen - blogini eri paikkakuntien ulkokuntosalien bongaukseen ja niissä käynneistä raportoimiseen. Ajattelin, että ulkokuntosaleista raportoiminen motivoisi minut liikkumaan vielä enemmän ja säännöllisin väliajoin. Toinen ulkokuntosalien bongauksen syy oli, että muutama vuosi sitten ulkokuntosalit olivat vielä ainakin osalle käyttäjistä hieman piilossa. Aika on muutamassa vuodessa muuttunut paljon parempaan suuntaan. Ulkokuntosalien bongailu vaatii vierailuja toisilla paikkakunnilla ja Korona-aikana se ei ole kovin kannatettavaa. Siitä johtuen olen keskittynyt nykyisin blogissani arjen liikunnan havainnoimiseen ja liikuntaan yleisesti liittyvien asioiden esilletuomiseen.

Sen lisäksi, että innostaisin sinua liikkumaan enemmän, haluan liikuntapaikkabongarina löytää omalle pihalleni liikuntavälineistön, jossa lähimetsän oheessa olisi motivoivaa ja mukava ulkoilla, yhdessä.

Olen työskennellyt kuntasektorilla noin 20:n vuoden ajan Pyhännän-, Utsjoen- ja Inarin kunnissa liikunnan ja liikuntainfran kehittäjänä, sekä yrittäjänä digiliikunta-alan yrityksessä. Intohimoni blogin pitämisen ohella on pohtia ja suunnitella erilaisia liikuntatuotteita. Omassa liikuntahistoriassani olen ollut maajoukkuemaastohiihtäjä ja sen jälkeen satunnainen kuntourheilija hiihdon, juoksun ja ulkokuntosalien käyttäjänä.

Liikunnallisin terveisin, Marke Rautiala

Blogit liikunnan sekatyöläisen sivulla

Liikunnan sekatyöläisen sivustolta Blogitekstit löytyvät yläpalkin valikoista: Kesä 2021 blogit 22.5. - 19.7.2021, Kevät 2021 - II blogit 27.3.2021 - 13.5.2021, Kevät 2021 - blogit 21.2.2021 - 18.3.2021, Talvi 2021 - blogit 31.12.2020-14.2.2021, Syksy 2020 - blogit, Loppukesä 2020 - blogit, Keskikesä 2020 - blogit, Kesä 2020 - blogit, Kevät 2020 - blogit, Talvi 2020- blogit, Kesä ja syksy 2019 - blogit sekä Paikkakunnat - eri kuntien ulkokuntoilupuistot, joita olen kulkiessani bongaillut.

Lomailua (19.7.2021)

Kesän sää on ollut haastava kuumuudesta johtuen. Kuumuus on hidastanut kuntourheilijan liikkumista, kun treeniin lähtö ei ole houkuttanut aamulla ennen ysiä tai illalla enää ysin jälkeen. Joten pääasiassa olenkin keskittynyt hyötyliikuntaan ja lomailuun.

Lomailun aikana voi tietysti olla jotakin liikuntaa tukevia teemoja. Minulla ne ovat olleet lihasten liikkuvuuden ja venyvyyden lisääminen/palauttaminen. Kehon aktivointi on sisältänyt joogaa, kolmella eri liikkeellä. Googlaa jooga-liikeet koira, kobra ja sotilas, noita toistamalla pääset hyvään alkuun. Täsmäliikkeet toimivat, niillä tulee nopeasti tulosta. Tee niitä kuitenkin vain sen aikaa, kun tuntuu hyvältä,  ja keho kiittää. Alussa ja lopussa voi tehdä aurinkotervehdyksen! 

Koskiuintia (11.7.2021)

"Kyllä täällä tarkenee"...tuo korvamato on soinut varmasti jo pidemmän aikaa koko Suomessa. Hiukkasen on viime aikoina harmittanut, kun ei laitettu mökkeröiseen  mitään jäähdytysjärjestelmää, koska meillähän on vain kaksi hellepäivää kesässä ja sen kyllä kestää ilman viilennyksiä. Tonttikaupoilla ollessa papereilla mainiosti toiminut etelä-länsi tontti asettaa omat haasteensa, tuli laitettua koko seinä ikkunoilla katosta lattiaan.

Eilen lauantaina (10.7.) viilennyskeinoksi tarjoutui koskiuinti. Uinti oli ihanan viilentävä ja jännittävä kokemus. Koskiuinteja järjestävän Go Arcticin nettisivuilla koskiuinnista sanoitaan: "veteen päästyään uimari tuntee sanoinkuvaamattoman kevyen tunteen. Virta ottaa uimarin pehmeään syleilyynsä kelluttaen kohti alavirtaa. Kosken lähestyessä virta voimistaa otettaan ja vie vääjäämättömästi kohti kuohuja saaden aikaan kihelmöivän jännityksen". Totta, kokeile sieki!

Kuvan teltta liittyy loppuviikon ohjelmaan, joka vietetään rattailla Itä-Suomen alueella. Saa nähdä, mitä liikuntapaikkoja bongaillaan ja testataan, pysy kuulolla :).

Kuvan teltta liittyy loppuviikon ohjelmaan, joka vietetään rattailla Itä-Suomen alueella. Saa nähdä, mitä liikuntapaikkoja bongaillaan ja testataan, pysy kuulolla :).

Lauantainen (10.7.) koskiuintireissu oli niin hektinen, etten saanut otettua omaa kuvaa. Koskiuintikuva on Go Arcticin nettisivuilta, https://www.goarctic.fi/fi/palvelut/ohjelmapalvelut/koski-ja-melonta/#koskiuinti. Ja tuoltahan se näytti :).

Lauantainen (10.7.) koskiuintireissu oli niin hektinen, etten saanut otettua omaa kuvaa. Koskiuintikuva on Go Arcticin nettisivuilta, https://www.goarctic.fi/fi/palvelut/ohjelmapalvelut/koski-ja-melonta/#koskiuinti. Ja tuoltahan se näytti :).

Keppiä vai porkkanaa (9.7.2021)

Kumpikohan tapa saisi urheilijat menestymään vielä paremmin? Tsekkaa Yle Areenan julkaisu:  Siskonpetiläiset futistunnelmissa. https://www.facebook.com/yleareena/posts/10159808020529203 

Sydämen asialla (30.6.2021)

Kuntalaisena kuulluksi tuleminen on erittäin tärkeää. Asian tärkeyden voi myös huomata vieraillessa eri kuntien nettisivuilla. Kunnissa pohditaan, miten kuntalaiset osallistettaisiin ja miten mm. järjestetään lähidemokratia. Nyt jos koskaan, kuntalaiset pääsevät vaikuttamaan omaan ja asuinkuntansa hyvinvointiin. Isossa kuvassa "hyvinvoivat ja terveet kuntalaiset tuottavat säästöä, hyvinvointi luo turvallisen, elinvoimaisen ja aktiivisen kunnan”.

Listasin 10 kuntalaispalveluasiaa, joita oma kotikuntani voisi tehdä asukastoimivuuden ja viihtyvyyden lisäämiseksi. Asiat eivät ole isoja, aina ei tarvita isoja rahasummia. Jos olisin vaikuttamassa tähän asiaan, niin sukeltaisin pikaisesti kuntalaisten pariin tekemään tätä tutkimustyötä nettikyselyn lisäksi, koska ”Vain sydämellä näkee hyvin. Tärkeimpiä asioita ei näe silmällä”, Pikku Prinssiä lainaten.

Harmituksen purkuleirejä (24.6.2021)

Onneksi harvoin harmittaa kovasti, mutta tänään se päivä on mulla. Stressiä ja harmia voi purkaa monella tavalla esim. pulloon, ruokaan, kaupankassalla äksyilyyn tai fyysiseen aktiivisuuteen, joka minusta on kuitenkin se paras keino.

Harmituksen purkuun lähdin ulos, koska kuin tilauksesta mökkeröisen pihalla odotti komea pöllikasa tähän hommaan. Halkoja tehdessä sain idean. Mökkeröisen ympäristössä aletaan järjestämään HARMITUKSEN PURKU - leirejä. Leiriohjelma sisältää fyysisen kovan hikoilun, maittavan thaimaalaisen vihreä curry-aterian, palautekeskustelun harmin aiheuttajasta ja palvelumuotoilun, miten harmituksesta mennään eteenpäin kohti uusia seikkailuja. Tarvittaessa käytetään myös erialojen asiantuntija-apua. Tarkempi ohjelma räätälöidään tietysti harmin mukaisesti. 

Leiri sopii kaikenlaisten harmitusten purkuun. Ilmoittaudu pikaisesti mukaan, koska leiripaketit saattavat loppua hetkessä. Lisätiedustelut ja tilaukset marke.rautiala@gmail.com.

Ahti-myrskyn päivä (22.6.2021)

Eilen maanantaina 21.6. Oulun seudulla saatiin kunnon ukkos- ja sademyräkkä. Myrskysää aiheutti kovasti tuhoa ja meidän mökkeröisen pihapiiristä kaatui neljä isoa puuta. Ainut hyvä asia oli, että kaatuneet puut olivat koivua, mänty ja haapa. Saadaanpahan takkatuleksi paras kattaus. Hyötyliikunnasta ei siis jatkossakaan ole pulaa, tosin puuliiterin laajennusta on harkittava.

Myrskysäästä oli myös jotakin hyötyä. Mökkeröisen isoja terassi-ikkunoita ei oltu vielä pesty, ja ne peseytyivätkin itsestään eilisen johdosta, samoin kuin siitepölyn sotkema terassi.

Valtiolta rahaa kävely- ja pyöräilybaanoihin (21.6.2021)

"Pyöräily on erinomaista terveys- ja kuntoliikuntaa. Se pitää yllä ja kehittää hengitys- ja verenkiertoelimistön suorituskykyä sekä alaraajojen lihaskuntoa ja nivelten liikkuvuutta. Pyöräily haastaa myös tasapainoa ja koordinaatiota". (https://ukkinstituutti.fi/liikkuminen/liikuntalajit-ja-liikkumismuodot/pyoraily).

"Valtio tukee kuntien katuverkon kävelyä ja pyöräliikennettä edistäviä infrahankkeita 28,5 miljoonalla eurolla. Tavoitteena on lisätä kävelyä ja pyöräilyä ja vähentää liikenteestä aiheutuvia päästöjä. Nyt rahoitetaan ensisijaisesti hankkeita, joissa parannetaan arkikävelyn ja -pyöräilyn olosuhteita ja houkuttelevuutta. Avustusta myönnetään infrastruktuurin, kuten väylien ja pyöräpysäköinnin, rakentamiseen tai parantamiseen". Haku tälle 31.8.2021 mennessä. (https://www.traficom.fi/fi/ajankohtaista/kunnille-285-miljoonaa-euroa valtionavustusta-kavely-ja-pyorailyinfran-parantamiseen). Tämä on mainio juttu yhteisen hyvän edistämiseen.

Hyötyliikuntaa helteillä (10.6.2021)

Koko Suomessa eletään hellekesän viikkoja, tosin vähän tavallista aikaisemmin.  Kylmän talven jälkeen helteisiin ei kyllä vieläkään kyllästy. Ehkä ainut haittapuoli pitkään jatkuneissa helteissä on, että kovempi urheilu on ainakin minun kohdallani pienimuotoisella tauolla.

Mutta, helteelläkin aktiivinen pitää olla, koska tiedetään, että liikkumattomuus tappaa enemmän kuin esim. tupakka ja ylipaino. Hellepäivien liikunta- ja hikoiluannoksen olen hankkinut hyötyliikunnalla mökkeröisen pihatöissä. Työhommina on ollut sepelikuorman levitys, portaiden tekoa ja kivien keräilyä kivikoreihin.  Pääasia on, että askelia kertyy :).

Tekemistä riittää (3.6.2021)

Mökkeröisen rakentajilla ei yleensä hommat lopu, mutta meidän rakennushommissa ollaan jo onneksi loppusuoralla. Jäljellä on enää terassin portaiden- ja helmalautojen laitto sekä tiesoran levitys piha-alueelle.

Aloitin tänään soran levityksellä ja se onkin varsin hikistä hommaa +25 asteen  lämpötilassa. Onneksi tykkään lämmöstä :). Treenin kannalta soran levityksen hyöty rautaharavalla kohdistuu tietysti käsille, yläselälle ja vatsalihaksille. Keho saa myös mukavasti kiertoliikettä. Koko kehon hyödyntämisen opin meloessa, ja oppi oli, että käytä koko yläkroppaa käsien oheessa. Tekemisen teho, helppous ja jaksaminen koko kehon hyödyntämisessä vie pitkälle. Tämäkin homma on hyötyliikuntaa parhaimmillaan.

Liikuntapaikkojen keskittämistä (29.5.2021)

Olen moneen otteeseen puhunut liikuntapaikkojen keskittämisen puolesta, koska silloin esimerkiksi koko perhe voi liikkua yhtä aikaa ja liikuntalajien vaihtelevuus keskitetyllä alueella on kaikille parasta motivointia liikkumiseen.

Erinomaisen hyvä esimerkki liikuntapaikka-keskittymästä on Ylivieskasta. Keskellä kaupunkia  on tekonurmikenttä, yu-kenttä, skeittipaikka, tenniskentät, frisbeegolf-rata, Parkour-rata ja pururata kuntoportaineen. Jos olet kulkemassa Ylivieskan suunnalla, niin matkan voi mukavasti katkaista ja tauottaa liikuntapuiston monessa aktiviteettipisteessä, os. Salmiperäntie  1-42.

Yksi kuntalaisten hyvinvointia lisäävä asia on tietysti liikuntainfra. Esimerkiksi julkisia virastoja voitaisiin hyödyntää enemmän. Asiointipalveluun jonottaessa kännykkään katsomisen sijasta voisi oikaista kropan ja siinä samalla saisi kehon lihakset happea ja veret kiertämään. Liikuntaa pienissä palasissa, pitkin päivää. Positiivisia muutoksia odotellessa ja muista vaikuttaa 😊.

Yksi kuntalaisten hyvinvointia lisäävä asia on tietysti liikuntainfra. Esimerkiksi julkisia virastoja voitaisiin hyödyntää enemmän. Asiointipalveluun jonottaessa kännykkään katsomisen sijasta voisi oikaista kropan ja siinä samalla saisi kehon lihakset happea ja veret kiertämään. Liikuntaa pienissä palasissa, pitkin päivää. Positiivisia muutoksia odotellessa ja muista vaikuttaa 😊.

Harmituksen purkuleirin yksi fyysinen aktiveetti on tietysti halonhakkuu. Onneksi ei tarvitse pelätä, että tämä materiaali loppuisi tältä alueelta. Halonhakkuu on mahtavaa, vedät vain vatsan sisään, pyöristät selän, kohotat käsivarret ylös ja lyöt niin lujaa, kuin pystyt  kohti pölliä. Siinä se pöllikasa pienenee ja ylipukeutuneena hiki virtaa.

Harmituksen purkuleirin yksi fyysinen aktiveetti on tietysti halonhakkuu. Onneksi ei tarvitse pelätä, että tämä materiaali loppuisi tältä alueelta. Halonhakkuu on mahtavaa, vedät vain vatsan sisään, pyöristät selän, kohotat käsivarret ylös ja lyöt niin lujaa, kuin pystyt kohti pölliä. Siinä se pöllikasa pienenee ja ylipukeutuneena hiki virtaa.

Kuvassa kaatunut mänty ja koivu. Männyn juuret ovat varsin julmat. Juuret ja maa-aines ovat puuliiterin korkuiset. Onneksi kiristin ja terotin husku- moottorisahani terän sunnuntaina :).

Kuvassa kaatunut mänty ja koivu. Männyn juuret ovat varsin julmat. Juuret ja maa-aines ovat puuliiterin korkuiset. Onneksi kiristin ja terotin husku- moottorisahani terän sunnuntaina :).

Kuva Oulun Raatin urheilupuiston kupeesta. Esimerkiksi Oulu satsaa pyöräbaanoihin useamman miljoonan lähivuosien aikana. Yritin etsiä pyöräbaanan kilometrihintaa, mutta Googlenkaan avulla sitä en löytynyt, mutta muistan kuullleen sen olevan noin 1km baanaa -> 1milj. Saatan muistaa väärin, enkä ota siitä vastuuta, mutta kallis se oli! Tämä ei ole edullinen investointi, mutta koskee varsin useita kaupunkilaisia. Tästä innostuneena nyt täytyykin etsiä oma vuoden hukassa ollut maastopyörän avain, jotta kesän aikana voin testata Oulun pyöräbaanoja.

Kuva Oulun Raatin urheilupuiston kupeesta. Esimerkiksi Oulu satsaa pyöräbaanoihin useamman miljoonan lähivuosien aikana. Yritin etsiä pyöräbaanan kilometrihintaa, mutta Googlenkaan avulla sitä en löytynyt, mutta muistan kuullleen sen olevan noin 1km baanaa -> 1milj. Saatan muistaa väärin, enkä ota siitä vastuuta, mutta kallis se oli! Tämä ei ole edullinen investointi, mutta koskee varsin useita kaupunkilaisia. Tästä innostuneena nyt täytyykin etsiä oma vuoden hukassa ollut maastopyörän avain, jotta kesän aikana voin testata Oulun pyöräbaanoja.

Hellepäivinä nesteytys ja lepo rehkimisen välillä ovat erittäin tärkeitä. Lepohetkiä vietän uudella sohvallani :). Kuvassa DIY- sohva. Sohva rakentui kolmesta eurokuormalavasta, kuudesta ruuvista,   1 l mustaa maalia ja sohvan pehmusteista. Nautitaan helteistä!

Hellepäivinä nesteytys ja lepo rehkimisen välillä ovat erittäin tärkeitä. Lepohetkiä vietän uudella sohvallani :). Kuvassa DIY- sohva. Sohva rakentui kolmesta eurokuormalavasta, kuudesta ruuvista, 1 l mustaa maalia ja sohvan pehmusteista. Nautitaan helteistä!

Meidän pihatöiden aikaiseen sakupoikien viihtyttämiseen hommattiin lihaisia rustoja. Vanhempi sakupoika Onni ei ole koskaan perustanut rustoista, mutta nuoremman sakupoika Teron kiusaksi Onni-koira hautasi omansa läheiseen sorakasaan. Siinäpä riittikin pojilla hommaa, kun Onni vartioi aarrettaan ja Tero yritti löytää sen.

Meidän pihatöiden aikaiseen sakupoikien viihtyttämiseen hommattiin lihaisia rustoja. Vanhempi sakupoika Onni ei ole koskaan perustanut rustoista, mutta nuoremman sakupoika Teron kiusaksi Onni-koira hautasi omansa läheiseen sorakasaan. Siinäpä riittikin pojilla hommaa, kun Onni vartioi aarrettaan ja Tero yritti löytää sen.

Liikuntapaikkaa ei kannata rakentaan syrjäiseen monttuun. Yllivieskassa kuntoportaat on sijoitettu upeaan paikkaan kallioseinää vasten. Portaita oli sopivasti 48 kpl, portaiden askelmissa oli liukuesteet ja maisemankatselupenkit halukkaille. Suorituspaikalla opastettiin erilaisten porrastreenien tekoon, tykkäsin tästä :).

Liikuntapaikkaa ei kannata rakentaan syrjäiseen monttuun. Yllivieskassa kuntoportaat on sijoitettu upeaan paikkaan kallioseinää vasten. Portaita oli sopivasti 48 kpl, portaiden askelmissa oli liukuesteet ja maisemankatselupenkit halukkaille. Suorituspaikalla opastettiin erilaisten porrastreenien tekoon, tykkäsin tästä :).

FIILISTELE, UNELMOI JA NAUTI elämästä JOKA PÄIVÄ 24 h. Treeneistä vapaapäivälle hyvä sanoma ja muistutus oululaisen kuntosalin ulko-ovesta. Just do it! (23.5.2021)

FIILISTELE, UNELMOI JA NAUTI elämästä JOKA PÄIVÄ 24 h. Treeneistä vapaapäivälle hyvä sanoma ja muistutus oululaisen kuntosalin ulko-ovesta. Just do it! (23.5.2021)

Ulkopuistoihin säpinää (22.5.2021)

Hyvää kesänalkua ystävät! Tosin tällä viikolla kesä on kelien puolesta odotuttanut, mutta eihöhän se tästä vielä kirkastu. Vettä on tullut niin paljon, että mökkeröisen lomailijat asustavat piakkoin saarretussa saaressa. Siksipä tänään ohjelmassa on ojankaivuuta suokuokalla vesien hallitsemiseksi.

Viime viikolla osallistuin yhden yrityksen Tyhy-päivään. Päivä sisälsi mm. erilaisia ongelmanratkaisupisteitä, jotka olivat hauskan haastavia ja mielenkiintoisia. 

Koronan myötä ulkoilu on noussut isoon suosioon ja lisäaktiviteettejä siihen kannattaa kehitellä. Ulkokuntosalien oheessa puistoissa voisi olla "ns. ongelmaratkaisupisteitä". Ratkaistavana voisi olla esim. puinen pirunnyrkki. Kuudesta palasesta koostuva metri x metri palasia olisi mukava pyöritellä ja löytää oikeat palaset kohilleen.  Pisteet olisivat kaikkien käytössä ja se olisi mukavaa aktiivista touhua koko perheelle.

Ongelmanratkaisu - ulkokuntoilupuiston yksi aktiviteetti voisi olla onkivavan lasku koko perheen toimesta. On muuten yllättävän haastava, etenkin keveällä vavalla. Ongelmanratkaisupuiston saa edullisesti esim. keräämällä vaikka kierrätyskeskuksesta sopivia välineitä, vain mielikuvitus on rajana. Eikun toimeksi :).

Ongelmanratkaisu - ulkokuntoilupuiston yksi aktiviteetti voisi olla onkivavan lasku koko perheen toimesta. On muuten yllättävän haastava, etenkin keveällä vavalla. Ongelmanratkaisupuiston saa edullisesti esim. keräämällä vaikka kierrätyskeskuksesta sopivia välineitä, vain mielikuvitus on rajana. Eikun toimeksi :).

Kommentit

Laura Häkkinen

30.06.2021 19:46

Lisää näitä, saan niin hyvää sparrausta.

Uusimmat kommentit

10.06 | 17:22

Thank you for the comprehensive list!

16.09 | 17:33

Oikein tuo koiraystävällisyys. Seuraan blogia.

30.06 | 19:46

Lisää näitä, saan niin hyvää sparrausta.

15.07 | 23:38

Mahtavaa!

Jaa tämä sivu