Moi!

Perustin Liikunnan sekatyöläinen - blogini eri paikkakuntien ulkokuntosalien bongaukseen ja niissä käynneistä raportoimiseen. Ajattelin, että ulkokuntosaleista raportoiminen motivoisi minut liikkumaan vielä enemmän ja säännöllisin väliajoin. Toinen ulkokuntosalien bongauksen syy oli, että muutama vuosi sitten ulkokuntosalit olivat vielä ainakin osalle käyttäjistä hieman piilossa. Aika on muutamassa vuodessa muuttunut paljon parempaan suuntaan. Ulkokuntosalien bongailu vaatii vierailuja toisilla paikkakunnilla ja Korona-aikana se ei ole kovin kannatettavaa. Siitä johtuen olen keskittynyt nykyisin blogissani arjen liikunnan havainnoimiseen ja liikuntaan yleisesti liittyvien asioiden esilletuomiseen.

Sen lisäksi, että innostaisin sinua liikkumaan enemmän, haluan liikuntapaikkabongarina löytää omalle pihalleni liikuntavälineistön, jossa lähimetsän oheessa olisi motivoivaa ja mukava ulkoilla, yhdessä.

Olen työskennellyt kuntasektorilla noin 20:n vuoden ajan. Toimin virassa Pyhännän, Utsjoen ja Inarin kunnissa liikunnan ja liikuntainfran kehittäjänä ja nykyisin Kemin kaupungilla vapaa-aikapäällikön virassa. Olen toiminut aiemmin myös yrittäjänä digiliikunta-alan yrityksessä. Intohimoni blogin pitämisen ohella on pohtia ja suunnitella erilaisia liikuntatuotteita. Omassa liikuntahistoriassani olen ollut maajoukkuemaastohiihtäjä ja sen jälkeen satunnainen kuntourheilija hiihdon, juoksun ja ulkokuntosalien käyttäjänä.

Liikunnallisin terveisin, Marke Rautiala

Blogit liikunnan sekatyöläisen sivulla

Blogitekstit löytyvät yläpalkin valikoista: Talvi 2022 - blogit 21.11.2021 - 8.1.2022, Syksy 2021 - blogit 9.9. - 13.11.2021, Kesä 2021 - II blogit 25.7.2021 - 5.9.2021, Kesä 2021 - blogit 22.5. - 19.7.2021, Kevät 2021 - II blogit 27.3. - 13.5.2021, Kevät 2021 - blogit 21.2. - 18.3.2021, Talvi 2021 - blogit 31.12.2020-14.2.2021, Syksy 2020 - blogit, Loppukesä 2020 - blogit, Keskikesä 2020 - blogit, Kesä 2020 - blogit, Kevät 2020 - blogit, Talvi 2020- blogit, Kesä ja syksy 2019 - blogit sekä Paikkakunnat - eri kuntien ulkokuntoilupuistot, joita olen kulkiessani bongaillut.

Pohjejumppaa suihkussa (8.1.2022)

Pakkaspäivän treeniksi valikoitui seitsemän kilsan juoksulenkki. Lenkin pääsyy oli Tero-koiran ulkoilutus, mikä tarkoittaa, että reipasta vauhtia pidetään yllä ja se olikin koko ajan itselleni yläkantissa. Juostessa oli mukava huomata, että kunto on joulun herkutteluista huolimatta tallella, juoksu on helppoa ja nautinnollista. Hyvä Minä!

Tämän blogin pointti oli kuitenkin siinä, että mitä kaikkea aktiivista sitä voi tehdä, kun käy suihkussa ja harjaa hampaita. Kyllä, päkiälle nousuja. Tein niitä n. 50 toistoa ennen lenkille lähtöä. Kilpaurheiluaikoina aktivoitiin myös esim. käsien lihaksia ennen rullahiihdon tasatyöntölenkkiä varten vetolaitteella tms. On oikeastaan antoisaa, että takaumia tulee parinkymmenen vuoden takaa - vanhoja hyviä keinoja voi ottaa käytöön kuntourheilijanakin! 

Polku- ja erämaahiihtoa (6.1.2022)

Hyvää Loppiaista! Tämän torstain sää ei poikennut viimeisen kahden kuukauden keleistä. Lunta on jo riittävästi ja pakkasta samoin, -19 astettta.

Tänään talviurheilulajina oli parin tunnin hiihtoreissu läheisellä erämaaladulla, minne hiihdin Pohjois-Koitelin polkuja pitkin. Kylmä keli vaati normaalia tuhdimman vaatevarustuksen. Pipon alle kaivoin vanhoista varastoista kasvoja suojaavan kypärälakin, monosuojat sekä tuplatuulisuojalla varustetun vaatekerraston. Ja hyvin tarkeni.

Menomatkalla hiihto muistutti enemmän hiihtokävelyä, mutta paluumatkalla innostuin pitämään hiitoklinikkaa yllä.  Kertasin pertsan tekniikkaa,  ELP eli esikevennä, liu´uta  ja ponnista. ELP - lyhenne kuvasi myös tämän päivän keliä, ei luista pätkääkään, uudenlumen vitikelissä. Jätin vielä varmuuden vuoksi suojavahat suksien pohjalle, kun ajattelin, että erämaalatu on niin tasain, että tulee sitten vähän vastusta mäkien puuttuessa. No, päivän kuntolenkin pääasiahan oli kuntoilu, ei niinkään vauhti ja matka.

Hyvää uutta vuotta ystikset (31.12.2021)

Nyt on penkkiurheilijan juhlat, kun saan seurata hiihdon Tour de Skitä, aivan mahtavaa! Eilen torstaina saatiin katsoa huikeaa Niskasten sisarusten menestystä. Samaan perheeseen kaksi tolppapaikkaa, se on mielettömän kova tulos korkeassa ilmanalassa hiihdettynä.

Koitelinrantalaiset päättivät noin 10 pv sitten, että loppuvuosi käydään kuntosalilla ja muutekin liikutaan 2 h/pv. No, Koronan variantti sulki mökkeröisen lähikuntosalin ja jäljelle jäi ulkoliikunta 2h/pv. Tänään uudenvuodenaattona voin todeta, että lupaus on pidetty - 2 h/pv liikuntaa - ja mukavaa liikkumista on ollut pakkasten ja lumiateiden säestämänä. 

Uusi vuosi vaihtuu yhdeksän tunnin päästä ja silloin on aika uusille lupauksille ja teoille. Olen miettinyt, mitä ne voisivat olla, ja alustava lista on seuraava, näiden lisäksi liikuntatapahtumia tukevaa liikuntaa harrastan tiiviisti:

1) osallistuminen johonkin laturetkeen
2) osallistuminen kahteen kuntojuoksutapahtumaan
3) kaksi viikonlopun vaellusreissua
4) kuntosaliharjoittelu osaksi omia harjoituksia
5) yksi liikunnallinen tuote kaikkien iloksi (tästä myöhemmin lisää).

Hyvää joulua (24.12.2021)

Hyvää joulua, hyvät ystikset!

Tänään jouluaattona on lupa rentoutua ja nauttia kaikesta mukavasta, kauniista ja herkullisesta. Tosin edellämainitut aloitettiin jo eilen illalla ks. kuva ja kuvateksti lisää. 

Liikunnallisesti eletään ulkoliikunta-aikoja. Uusi koronavariantti on vakava juttu ja toivottavasti kaikki rokottomattomat nyt viimeistään suorittavat oman velvollisuutensa. Omaan arkiliikuntaa tällä ei juurikaan ole vaikutusta, mutta oma loppuvuoden liikuntarypistys on seuraava: kaksi tuntia aktiivista liikuntaa per pv, josta toinen tunti sykkeellä +140 (hiukan hengistyttävällä vauhdilla). Ota haaste vastaan. Tyyli on vapaa!

Lähialueulkoilua (19.12.2021)

Mun Oulu lehdessä oli hyvä juttu terveysliikunnan huippuammattilaisesta Raija Korpelaisesta. Jutussa Korpelainen korosti, miten asuinalueiden ja viheralueiden suunnittelulla on tutkitusti merkitys sille, kuinka aktiivisia olemme. 

Liikkumattomuus leviää länsimaisessa maailmassa epidemian tavoin ja liikkumattomuus tappaa jo yhtä paljon ihmisiä kuin tupakka. Liikunta on pieniä aktiivisia tekoja, siihen ei tarvita juoksukoulua tai vastaavia isoja liikunallisia päätöksiä. Ensiviikon liikuntamotto voisikin olla - pienikin liike on lääke moneen.

Varusmiesten kuntotestien 2021 keskeiset tulokset (18.12.2021)

Tällä viikolla on uutisoitu varusmiesten ja koululaisten Move! -  mittausten tuloksia. Tarkastelussa olivat 5 ja 8 - luokkalaisten fyysiset ominaisuudet.  Tulokset eivät olleet hyviä. Saman suuntaiset huonot tulokset jatkuvat myös varusmiespalvelukseen astuvilla 19 - vuotiailla nuorilla, joiden pitäisi olla elämänsä kunnossa, ks. tuloksia alla.

• Keskipaino: Kuntotilastot osoittavat, että varusmiesten kehon paino on kasvanut ja aerobinen kunto heikentynyt koko mittaushistorian aikana muutamia poikkeusvuosia lukuun ottamatta. Kehon keskipaino on noussut vajaassa 30 vuodessa (1993‒2021) 70,8 kilosta 78,7 kiloon.
• Kestävyyskunto: Varusmiesten palveluksen alussa suorittaman 12 minuutin juoksutestin keskiarvo vuonna 2021 oli 2 376 metriä. Tulos on mittaushistorian toiseksi huonoin (2 358 m / vuonna 2019).
• Lihaskunto: Lihaskunnoltaan hyväkuntoisten osuus on viime vuosina hieman laskenut ja heikkokuntoisten osuus kasvanut.

Kiitettävien ja hyvien tulosten osuus vuonna 2021 oli 32,7 prosenttia ja heikkojen tulosten osuus 23,3 prosenttia. (https://puolustusvoimat.fi/web/sotilasliikunta/varusmiesten-kuntotilastot).

Varusmisten heikkoja tuloksia miettiessä alkaa jo ihmetyttämään - mihin tarvitaan Suomeen investoitavat uudet 64 hävittäjää, kun tulevaisuuden sotilaat eivät mahdu kohta ohjaamoonkaan ja hinta hävittäjille on järkyttävä, 8,4 miljardia euroa.

Kehon huoltoa (11.12.2021)

Kropan takuuaika on ummessa. Tuon olen saanut todeta 35 -vuotispäiväni jälkeen useasti ja jälleen eilen perjantaina. Leikitin aamulla ennen töihin menoa kissaani ja hiusdonitsia lingotessa, ja sen maasta nostaessa, alaselässä vihlaisi aika pirullisesti.

Hetken tilannetta ihmetellessä ja lattialta ylösnousun jälkeen mietin, että miten tällä selällä pääsen töihin, mutta viiden minuutin rauhallisen hengittelyn jälkeen nokka osoitti jo ulko-ovea. Työpäivä meni lopulta ihan hyvin, kiitos monipuolisen sähköpöydän ja seisoma-asennon.

Yleensä noidannuolen jälkeen hoitoreseptini on ollut tuhti ibuprofeiini-kuuri, yksi päivä sohvalla makoilua ja siitä seuraavana päivänä sauvakävelylenkki, vatsalihasten jumppausta ja venyttelyä. Tällä kertaa skippasin sohvapäivän ja kävin jo tänään sauvakävelylenkin. Kävelylenkki ei käynyt edes kipeää, eli kyllä tästä selkä vielä tulee.

Kulttuuriliikuntaa (4.12.2021)

Liikuntariemujen ohella tykkään nauttia kulttuurielämyksistä. Tänään vuorossa oli Muistojen joulu -konsertti. Esiintymisestä vastasivat Oulun kaupunginteatterin näyttelijät. Konsertti oli upea elämys ja hyvin viihdyttävä.

Konsertin kesto oli 1.20 h ja sen aikana mietin kuulijoiden aktiivista osallistamista. Miten mahtavaa olisi, jos konsertin aikana voisi tehdä jotain pientä liikunta-aktivointia. Olisin halunnut tehdä mm. reisi- ja pakarajumppaa, mutten tietenkään kehdannut. Kulttuurin ja liikunnan yhdistäminen on tulevaisuuden juttu, aion hyödyntää sitä työssäni teemalla Kemi - Suomen kulttuuriliikkuvin kaupunki 2025.

Juoksulenkille lähdettiin Kiiminki citysta. Ekat viisi kilsaa juostiin pyöräteitä pitkin, sen jälkeen metsäpoluilla ja vimppa puolikilsaa umpihangessa.

Juoksulenkille lähdettiin Kiiminki citysta. Ekat viisi kilsaa juostiin pyöräteitä pitkin, sen jälkeen metsäpoluilla ja vimppa puolikilsaa umpihangessa.

Perinteisen hiihdon harrastaminen on tehty älyttömän helpoksi nykyisillä suksilla. Omasta tallista löytyy pitovoidetta tarvitsemattomat suomusukset ja kuvan karvapohjaiset. Kuntohiihtäjänä tuntuisi tosi hassulta laitella purkkivoidetta suksenpohjiin ja hangata se korkilla tasaiseksi jäätyvillä näpeillä.

Perinteisen hiihdon harrastaminen on tehty älyttömän helpoksi nykyisillä suksilla. Omasta tallista löytyy pitovoidetta tarvitsemattomat suomusukset ja kuvan karvapohjaiset. Kuntohiihtäjänä tuntuisi tosi hassulta laitella purkkivoidetta suksenpohjiin ja hangata se korkilla tasaiseksi jäätyvillä näpeillä.

Uuden vuoden dinnerille paistelen blinejä, elämässä pitää olla sopivasti huvia ja liikuntaa (onkohan minusta tulossa ruokabloggari... :)). Huomenna mennään taas suksille!  Liikunnallista uutta vuotta sinulle 2022!

Uuden vuoden dinnerille paistelen blinejä, elämässä pitää olla sopivasti huvia ja liikuntaa (onkohan minusta tulossa ruokabloggari... :)). Huomenna mennään taas suksille! Liikunnallista uutta vuotta sinulle 2022!

Joulun odotusta juhlistettiin poronlihalla, katkaravuilla, etanoilla ja uunissa paistetulla camembertillä, kysy resepeti!

Joulun odotusta juhlistettiin poronlihalla, katkaravuilla, etanoilla ja uunissa paistetulla camembertillä, kysy resepeti!

Tähän aikaan vuodesta päivän valoisa aika on kovin lyhyt. Hyvää talvessa kuitenkin on, että vesialueiden jäädyttyä päivälenkkejä voi tehdä myös jääalueilla. Me tehtiin myös tänään niin, kun käveltiin lähimetsän ohella joen jään reunoilla. Virkistävää, kun oma kuntorata on laajentunut ja monipuolistunut vesien jäädyttyä. Muista kuitenkin varoa heikkoja jäitä ja virtapaikkoja!

Tähän aikaan vuodesta päivän valoisa aika on kovin lyhyt. Hyvää talvessa kuitenkin on, että vesialueiden jäädyttyä päivälenkkejä voi tehdä myös jääalueilla. Me tehtiin myös tänään niin, kun käveltiin lähimetsän ohella joen jään reunoilla. Virkistävää, kun oma kuntorata on laajentunut ja monipuolistunut vesien jäädyttyä. Muista kuitenkin varoa heikkoja jäitä ja virtapaikkoja!

Nyt jos koskaan ihmisten tulisi löytää liikunta ja ilo liikkumiseen. Kuvassa yksi liikuntaan kannustaja, joka on aina valmis yhteiseen ulkoiluun.

Nyt jos koskaan ihmisten tulisi löytää liikunta ja ilo liikkumiseen. Kuvassa yksi liikuntaan kannustaja, joka on aina valmis yhteiseen ulkoiluun.

Sauvakävelylenkin yhteydessä tarkastin hiihtoladun kunnon ja huomenna ohjelmassa onkin pertsan retkihiihto, ei niinkään kilsojen määrässä vaan vauhdin puolesta. Ja mikäpä nyt on ulkoilla, kun kelit ovat taas ns. kohillaan, ei ole kylmä ja lunta on vähän, mutta riittävästi. Mukavaa lauantai-iltaa sinulle!

Sauvakävelylenkin yhteydessä tarkastin hiihtoladun kunnon ja huomenna ohjelmassa onkin pertsan retkihiihto, ei niinkään kilsojen määrässä vaan vauhdin puolesta. Ja mikäpä nyt on ulkoilla, kun kelit ovat taas ns. kohillaan, ei ole kylmä ja lunta on vähän, mutta riittävästi. Mukavaa lauantai-iltaa sinulle!

Kuvassa Oulun kaupunginteatterin näyttelijät illan viimeisessä yhteislaulussa.

Kuvassa Oulun kaupunginteatterin näyttelijät illan viimeisessä yhteislaulussa.

Kuinka paljon mahtuu pieneen Hiaceen, liikunta halua? (1.12.2021)

Uusi kemiläinen täällä, iltaa! Kemin kaupungin henkilöstöä aktivoidaan kampanjalla, sopisiko sinunkin Itsenäisyyspäivän ohjelmaan seuraava kiva juttu: "Kuinka paljon mahtuu pieneen Hiaceen, liikuntahalua? Kuinka paljon mahtuu pieneen Hiaceen, liikuntahalua". Liiku musiikin tahtiin, omaan tahtiin.

Kuuntele tästä kemiläisten nuorten tekemä Jope Ruonansuun Pieni Hiase - kappale ja lähde mukaan Kemin kaupungin henkilöstön liikuntakampanjaan! Tämä cover- biisi on varmasti tuttu.

Liikutetaan "pikku Hiacea" porukalla. Hiace liikkuu saman verran kuin ehkä sinäkin liikut Suomen Itsenäisyyspäivän viikonloppuna (3.-6.12.2021).

Kuinka pitkälle päästään Jopen "pikku Hiacen" kyydissä yhdessä? Päästäänkö rajan yli, Tervolaan vai isolle kirkolle, omassa kaupungissa?

Miten osallistun?

Liikun haluamallani tavalla yksin tai ryhmässä - 1h liikuntaa vastaa 5 km matkaa pikku Hiacella. Ilmoita suoritus Hiaceliikkuu - lomakkeella, jossa kerrot oman, tai ryhmäsi suorituskilometrit tai ajan, lomake on avoinna 3.-8.12.2021. 

Liikunnallista Itsenäisyyspäivänaikaa!

Pieni Hiase äänitetty Kemi Factorilla 29.11.2021​
Ville Köngäs - laulu sekä taustalaulu
Tuomas Laajoki - kitara
Severi Jutila - äänitys ja miksaus

Miksi vaivautua (26.11.2021)

Liikunnan sekatyöläinen on nyt hetken aikaa totutellut työelämään Kemin kaupungissa ja täytyy myöntää, että kyllä tykkään työstäni. Työ on sopivan monipuolista, on kulttuuria, liikuntaa, musiikkia ja haasteita. Museo, teatteri ja orkesteri ovat hienoja kulttuurijuttuja, kaikille.

Kahden koiran uus-osaomistajana olen hiukan ihmetellyt Kemin tyhjiä katuja iltaisin. Eillisillan jälkeen enää ihmettele. Eihän kukaan vapaaehtoisesti lähde iltaisin liikkumaan, ellei ole pakko, tai ellei henkilöllä ole jumalaton sisäinen palo tai henkinen velvollisuus liikkua. Kauan piti elää, että tämä valkeni minullekin. Jokapäiväiseen liikkumiseen pakottava juttu meillä onneksi on lemmikit. On vain pakko ulkoiluttaa karvakavereita, huvitti, tai ei. Puolison kautta olen oppinut tämänkin askeljahtaamisen muodon.

Tässä iässä ja tässä kohtaa elämää olen iloinen tästä pakosta ja myös nautin illan lenkeistämme. Samalla tutustumme uuteen kotikaupunkiin. Jos et keksi muita syitä liikkumiseen, niin hanki sinäkin lemmikki, eläkeläisenä sinäkin ehkä vielä kiität sitä ja edelleen omaa toimivaa fysiikkaasi.

Arjen liikunta-annoksen haarukointia (21.11.2021)

Joulua kohti mennään kovaa vauhtia. Aamuisin on pimeää töihin mennessä  ja töistä tullessa samoin. Siksipä olen ratkaissut päivän liikunta-annoksen ottamisen  työpäivän aikaisella liikkumisella. Työpisteeni sijaitsee seitsemännessä kerroksessa ja portaita voi kulkea pitkin päivää eri asioita toimittaessa. Toinen liikunnallisen päivän lisä tulee eri työpisteissä käynneistä. Etäisyydet ovat suuntaansa vain kilsan luokkaa, ne työpaikkojen välimatkat hoidan juoksu-kävellen. Siirtymisiin menisi sama aika, jos hyppäisin jäiseen autoon. Kokeile sinäkin :). 

Kuvassa askeljahtimotivaattori. Askelia jahdattiin venematkan jälkeen Ärjänsaarella.

Kuvassa askeljahtimotivaattori. Askelia jahdattiin venematkan jälkeen Ärjänsaarella.

Kemiin avattiin mielettömän hieno uusi hirsipäiväkoti. Oli silmiä avaavaa vierailla siellä. Meidän lapsuudessa tilat ja päiväkotien aktiiviteetit olivat aivan toista. Päiväkodin sisällä on mm. upea liikuntasali eri aktiviteettipisteineen. Tähän voisi todeta, että kehitys todellakn kehittyy - eilen oli lasten oikeuksien päivä, lasten oikeus on liikkua ja leikkiä.

Kemiin avattiin mielettömän hieno uusi hirsipäiväkoti. Oli silmiä avaavaa vierailla siellä. Meidän lapsuudessa tilat ja päiväkotien aktiiviteetit olivat aivan toista. Päiväkodin sisällä on mm. upea liikuntasali eri aktiviteettipisteineen. Tähän voisi todeta, että kehitys todellakn kehittyy - eilen oli lasten oikeuksien päivä, lasten oikeus on liikkua ja leikkiä.

Uusimmat kommentit

10.06 | 17:22

Thank you for the comprehensive list!

16.09 | 17:33

Oikein tuo koiraystävällisyys. Seuraan blogia.

30.06 | 19:46

Lisää näitä, saan niin hyvää sparrausta.

15.07 | 23:38

Mahtavaa!

Jaa tämä sivu