Hei!

Perustin Liikunnan sekatyöläinen - blogini eri paikkakuntien ulkokuntosalien bongaukseen ja niissä käynneistä raportoimiseen. Ajattelin, että ulkokuntosaleista raportoiminen motivoisi minut liikkumaan vielä enemmän ja säännöllisin väliajoin. Toinen ulkokuntosalien bongauksen syy oli, että muutama vuosi sitten ulkokuntosalit olivat vielä ainakin osalle käyttäjistä hieman piilossa. Aika on muutamassa vuodessa muuttunut paljon parempaan suuntaan. Ulkokuntosalien bongailu vaatii vierailuja toisilla paikkakunnilla ja Korona-aikana se ei ole kovin kannatettavaa. Siitä johtuen olen keskittynyt nykyisin blogissani arjen liikunnan havainnoimiseen ja liikuntaan yleisesti liittyvien asioiden esilletuomiseen.

Sen lisäksi, että innostaisin sinua liikkumaan enemmän, haluan liikuntapaikkabongarina löytää omalle pihalleni liikuntavälineistön, jossa lähimetsän oheessa olisi motivoivaa ja mukava ulkoilla, yhdessä.

Olen työskennellyt kuntasektorilla noin 20:n vuoden ajan Pyhännän-, Utsjoen- ja Inarin kunnissa liikunnan ja liikuntainfran kehittäjänä, sekä yrittäjänä digiliikunta-alan yrityksessä. Intohimoni blogin pitämisen ohella on pohtia ja suunnitella erilaisia liikuntatuotteita. Omassa liikuntahistoriassani olen ollut maajoukkuemaastohiihtäjä ja sen jälkeen satunnainen kuntourheilija hiihdon, juoksun ja ulkokuntosalien käyttäjänä.

Liikunnallisin terveisin, Marke Rautiala

Liikunnan sekatyölaisen sivustolta

Joulukalenteri sivu keskittyi "Jouluksi seminkuntoon! - kuntoprojektiin". Joulukalenterin luukku avautui omalla treenillä joka päivä ajalla 1.-24.12.2020. Treenataan yhdessä semikuntoon! 

Liikunnan sekatyöläisen sivustolta Blogitekstit löytyvät yläpalkin valikoista: Talvi 2021 blogit 31.12.2020-> , Syksy 2020 - blogit 13.10.-29.11.2020 ->, Loppukesä 2020 - blogit 23.8. - 2.10.2020, Keskikesä 2020 - blogit 1.7. - 18.8.2020, Kesä 2020 - blogit 10.5. -30.6.2020 ->, Kevät 2020 - blogit 16.3. - 4.5.2020, Talvi 2020, Kesä ja syksy 2019 ja Paikkakunnat - eri kuntien ulkokuntoilupuistot, joita olen kulkiessani bongaillut.

Hyvää Ystävänpäivää! (14.2.2021)

Edellisessä blogissa kerroinkin, että olemme minilomalla Iso-Syötteellä. Lauantain treeninä oli virkistystä ja kuntoilua.  Syötteen talviulkoilulajeja on laskettelu, maastopyöräily ja maastohiihto, omaksi treeniksi valitsin hiihdon. Lenkin jälkeen tein vielä spassa vesijumppailua ja oleilin porealtaassa.

Syötehotellin valaistu ylähiihtolenkki oli melkoinen rallirata. Ladulla mentiin kokoajan joko ylä- tai alamäkeen, tai vastassa oli tiukka, vauhdikas mutka joko vasemmalle tai oikealle. Ralliradan etu on, että se pitää hiihtäjän virkeänä, kehittää tasapainoa, ketteryyttä, suksitaituruutta ja rytminvaihtokykyä. 

Ralliradan lisäksi laskettelin suksilla alas kylälle ja pienen tasaisen kylälenkin jälkeen kipusin ylös hotellille. Omppupuhelimessani ei ole hiihtosovellusta, joten kilsat ja nousukerrokset eivät pidä paikkaansa. Puhelin kirjasi lenkistäni kuitenkin noustuja kerroksia 120. Ei huono määrä ollenkaan.

 

 

Raskaat treenit tarvitsevat raskaat eväät. Dinneriä nautitttiin Syötteen upeissa maisemissa ja ruoka + juomat olivat mahtavia. Suositukset Syötteelle.

Syötteellä (13.2.2021)

Päätimme lähteä pienelle minilomalle läheisimmälle tunturialueelle, Iso-Syötteelle. Loman tarkoitus on rentoutua ja ulkoilla.

Miksi maailman parhaimmasta paikasta - kotoa - kannattaa lähteä lomalle? Korona eristys ja etätyö puuduttavat arjen ja työn puuroksi. Pikku lomanen  toimii monella tapaa piristeenä.

1) parisuhteen hoitoviikonloppu
2) uutta ärsykettä ulkoiluun
3) mahtavat ladut ja maisemat
4) kummikoiratreffit Minnin kanssa Syötteen Eräpalvelut
5) upea hotelli ja spa-osasto
6) loma arjesta!

Tuloillan treeni rakentui ruokailun ympärille. Treenin alkulämmittelyksi kävelimme laskettelurinteen alas. Paikallisessa pubissa söimme parhaat pitsat evö. Pitsojen jälkeen päästiin päätreeniin, joka tapahtui kävelemällä Iso-Syötteen hotellille 4 km pelkkää ylämäkeä. Käveltiin ja askeleita tuli 7000 kpl. Mukava reissu.

Sunnuntaiulkoilua (7.2.2021)

Meidän farmin sunnuntaiulkoilu koostui lähimetsässä ja jäällä kävelystä. Lähimetsäkävelystä tekee mukavan moottorikelkkojen puuterilumeen painamat jäljet. Metsälenkin jatkeena kävelimme vielä lähirantoja pitkin Koitelin virkistysalueelle. Jäällä lunta on noin 20 cm ja se lisää vastusta peruskävelyyn. Pyörätiellä kävelyyn verrattuna lumessa tarpominen on noin 30% tehokkaamapaa. Viihdyimme lenkillä melkin pari tuntia ja kyllä virkisti. 

Jos voisin vaikuttaa kuntien liikunta- ja ulkoilualueiden kunnossapitotahoihin, ajattaisin asuinalueiden metsiin runsaasti kelkanjälkiä, mikä lisäisi valinnanvaraa mukavaan ulkoiluun. Kelkanjälkiä pitkin voi kävelyn lisäksi myös hiihtää, lumikenkäillä ja läskipyöräillä.

Metsäreitit monipuolistavat ulkoilumahdollisuuksia ja luonto on käsin kosketeltavissa. Metsäreitin varrella ihailimme mm. mäntyä, johon oli iskenut salama, männyn onneksi salaman jättämä jälki oli vain pitkä pintarapaisu. Toinen ihailun kohteemme oli iso pakurikääpä koivussa. Päivän pidentyessä metsässä liikkuminen on kivaa vaihtelua pururadoille.

Liikuntavälineitä lainaan (29.1.2021)

"Inarin liikuntatoimi ja Inarin kunnankirjasto aloittivat ensimmäisinä Lapissa välinekirjaston, jossa urheiluvälineitä voi lainata kirjastokortilla kuten kirjoja, elokuvia, lehtiä tai musiikkia. Välinekirjaston valikoimissa on ulko- ja  sisäliikuntavälineitä, joita voi lainata kahdeksi viikoksi kerrallaan. Inarin kunnan liikuntasihteeri Marke Rautiala sanoo, että välinekirjaston tavoitteena on innostaa kuntalaisia liikkumaan". https://yle.fi/uutiset/3-5512832. Heh... kuka se kissan hännän nostaa, jos ei kissa itse, sanoi meidän Rauha-kissakin aikoinaan.

Inarissa kymmenen vuotta sitten lainattavina liikuntavälineinä oli mm. kävelysauvat, lumikengät, suksipaketteja, askelmittareita,  jumppapalloja, tarrapainoja ja gymstikkejä. Nykyään suosikkituotteiden listaan voisi lisätä mm. kevyet juoksumatot, läskipyörät ja kanootit. 

Inarin liikuntavälineiden joukossa oli laadukkaita Karhun suksipaketteja. Kunnan liikuntatoimi osallistui vuosittain Ylä-Lapin kuntienvälisiin hiihtokisoihin. Yksi vitosluokkalainen poika oli vanhempineen lainannut pojalle hiihtokamppeet kirjastolta ja reipas hiihtäjäpoika sijoittui sarjassaan pronssille :).

Tarkista ihmeessä paikkakuntasi kirjastosta, löytyykö sieltä haluamasi liikuntaväline, niin sen jälkeen ei muuta kuin varaamaan ja lainaamaan. Välineiden lainaus on loistavaa palvelua ja verorahavastiketta edelleenkin. Kaikkia kalliita välineitä ei tarvitse itse ostaa, ne päätyvät turhan usein vaatetelineiksi tai muuten vain komeron pohjalle pölyä keräämään.

Inarin välinekirjaston liikuntakamppeita haalittiin sieltä sun täältä. Suksipaketeissa kävi hyvä tuuri, kun Keskon majalle Saariselälle uusittiin koko hiihtokalusto. Silloin paikallinen majanhoitaja kysyi minulta haluaako Inarin kunnan liikuntatoimi välineet käyttöön ja mehän haluttiin. Se oli hieno lahjoitus kuntalaisten hiihtoharrastuksen tukemiseksi ja varsinkin, kun Inarissa lunta riittää, toisinaan 8 kuukautta vuodessa.

Lumihommia (25.1.2021)

Viime viikonloppu tarjosi kovasti lumella tapahtuvaa liikuntaa. Telkkarista sai seurata Salpausselän MC-hiihtoja ja oma kuntoilu hoitui lumikolan jatkeena. Onneksi uusi lumi oli kevyttä kolattavaa, silti askelia kertyi kuitenkin varsin kiitettävästi, 8000 per päivä.

Lunta tulikin urakalla, arvioilta noin 35 cm ja maisema on nyt upean luminen. Pidemmän ajan säätiedotusta katsellessa lumet tulevat pysymään ja näillä näkymin hiihtokelit säilyvät. Huomenna tiistaina ohjelmassani on testata lumikenkien kantavuus lähimetsässä.

Talven 2021 virallinen mittauspisteeni on pihamme pöllit. Kaiken kaikkiaan lunta pitäisi olla nyt jo noin 45 cm, mutta uskottava se on mittanauhan lukua. Tarkkailen tilannetta, ja mittailen pöllien päällystä aina lumien tulon jälkeen. Oma ennustukseni on, että tänä vuonna parhaimmillaan lunta tulee olemaan 70 cm. Aika näyttää.

Se tekee, joka tahtoo (22.1.2021)

Viime viikon Iltasanomissa (www.iltasanomat.fi, 18.1.2021) oli mahtava juttu torniolaisisän huikeasta panoksesta lasten harrastuksen edistämiseksi. Toiminnan mies, Markku Kasala hommasi jääkiekkokaukalon takapihalleen ja jäänhoitokoneen jäiden jäädyttämiseksi omille lapsille sekä muille torniolaisille kiekkojunnuille. Luonnollisesti kaukalon lähietäisyydeltä löytyvät lämmittely- ja varusteiden vaihtotila.

"Kaukalo on vilkkaassa käytössä. Junnut pelaavat sujuvaa pienen tilan kiekkoa. Nopeatempoinen peli auttaa nuoria kehittymään pelaajina. Turnaukset edistävät yhteisöllisyyttä. Tämä on parasta, kahden kiekkoilevan nuoren isä tuumaa. – Ja kun nuoret lopettavat, niin vuorossa on vanhempien ja valmentajien Old stars -ottelu. Päätämme turnaukset aina siihen", Kasala selvittää kyläturnauksen perinteitä. 

Isä on oivaltanut, että lasten liikkumista voi vain edistää, vaikka rajoitukset ovat Koronan vuoksi voimassa ja jäähallit suljettuina. Lasten harrastaminen Korona-aikana on lehtien mukaan vähentynyt, kun ei päästä yhdessä treenaamaan. Liikkumattomuuden seuraukset ovat katastrofaalisia lapsille ja nuorille. Mahtavaa tsemppiä tältä isältä lasten terveen tulevaisuuden puolesta.

 

Markku Kasala kertoo, ""Tässä on kyse lasten harrastuksesta. Ei siihen pantujen rahojen määrää kannata laskea, 14-vuotiaan Iidan ja 13-vuotiaan Artun isä toteaa".

Maastohiihto on nyt suosittua (19.1.2021)

Viikonlopun uutiset täyttyivät loistavista suksikauppauutisista. Suksia on käynyt kaupaksi enemmän kuin miesmuistiin ja valmistajien varastot uhkaavat loppua. Ja eihän se ole ihme, kun Korona edelleen kurittaa ja pitää useat sisäliikuntatilat suljettuina. Mikäpä se on hiihdellä, kun pakkasista päästiin ainakin hetkeksi ja lumi peitää koko Suomen. Toivottavasti sinäkin olet päässyt hiihtoharrastuksen makuun ja nauttimaan kauniista, lumisesta luonnosta. 

Oma viikonloppuni sisälsi myös hiihtoa joen jäällä itse tehdyllä ladulla sekä kuntosalikäynnin. Kuntosalilla oli mukava käydä ja se tuntui ihan perhevuorolta, kun kuntosalilla ei ollut muita kävijöitä samaan aikaan, kuin me puolison kanssa ja muutama kaveri. Huolehdimme hyvin hygienista putsaten liikunvälineiden kahvat aina käytön jälkeen. Salilla käynti oli mukavaa vaihtelua, sillä edellisestä kuntosalikäynnistä oli jo hurahtanut puoli vuotta. 

Kuntosalikohteemme oli minulle uusi ja itse salikaan ei ole ollut pitkään käytössä. Salilla tuoksuikin uusi kumi ja liikuntavälineet kiilsivät uutuuttaan. Ainut negatiivinen asia oli, että kertakäynti tällä erittäin laadukkaalla salilla maksoi 15€. Salikäynnillä lihakset saivat kyytiä ja käynnin jälkeen mieli oli tyytyväinen.

Työsuhde-edut (12.1.2021)

Selasinpa tässä nettiä ja etsin työnantajalleni sähköisen palvelun tuottajaa. Törmäsin HiQ nimiseen yritykseen. Selaisin yrityksen palveluja, eri sivuja ja näin myös yrityksen henkilöstöedut. Niitä lukiessa alkoi hengästyttämään - koirat, lapset, niiden hoitajat ja kaikki liikunnalliset edut työntekiköille tarjottuna olivat mukavaa luettavaa. Kuntatyönantajat eivät voi kilpailla kuvan henkilöstöeduilla, mutta onneksi yksityisellä puolella voivat ja viitoittavat muillekin mahdollisuuksia! Iloinen työntekijä pysyy kunnossa ja on tuottava!

Seuraavan kerran kun suunnittelet työpaikan vaihtoa, niin pitäisikö yrityksen Tone of Voice (yrityksen arvot) kysymyksen sijaan kysyä, että mitkä ovat henkilöstöedut. Kuvan monipuoliset edut ovat todellista työntekijän hemmottelua hierontoineen ja myös koko perheen hyvinvoinnin kannalta.

Liikuntaneuvonta (9.1.2021)

Tiesitkö, että sinulla on mahdollisuus saada maksutonta liikuntaneuvontaa?

"Liikkuakin pitäisi enemmän, mutta kun ei ehdi. Ja silloin kun ehtisi, ei viitsi. Ja vaikka viitsisikin, niin ei oikeastaan edes halua, koska liikunta ei ole se oma juttu. Tiesitkö, että sinulla on mahdollisuus saada juuri sinun elämääsi sopivaa liikuntaneuvontaa omassa kunnassasi? Liikuntaneuvonta on maksuton palvelu, josta vastaa kunnan liikuntatoimi tai terveydenhuolto". https://liikuntaneuvonta.fi/ammattilaisille/liikuntaneuvonnan-esittely/?preview=true

"Liikuntaneuvonta on innostavaa, helposti omaksuttavaa ja maksutonta neuvontaa, jonka avulla voit saada liikkumisen osaksi arkeasi. Liikuntaneuvonnassa kukaan ei aseta sinulle liikkumisen vaatimuksia, sinä itse päätät. Liikuntaneuvoja kulkee rinnallasi tukien, keskustellen ja yhdessä ratkaisuja etsien. Liikuntaneuvonta on aina yksilöllistä eli palvelusta räätälöidään juuri sinulle sopiva kokonaisuus". https://liikuntaneuvonta.fi/ammattilaisille/liikuntaneuvonnan-esittely/?preview=true

Tarkista palvelun saatavuus kunnassasi täältä: https://liikuntaneuvonta.fi/liikuntaa-pohtivalle/etsi-kuntasi-liikuntaneuvonnan-yhteystiedot/. Jos paikkakunnallasi ei vielä tarjoilla liikuntaneuvontaa, niin tee reippaasti aloite palvelun saamiseksi. 

Lauantaipäivän oma lenkkini oli napakkaa juoksua. Treenikaverina oli Tero 10 kk, jolla käytössä on vain kaksi vaihdetta, korkealta ja kovaa tai nukkuminen. Mutta mukavaa oli, paita kastui ja kilsoja 6 km. Nyt saunaan, mukavaa lauantai-iltaa!

Parhaat tekosyyt olla liikkumatta (7.1.2021)

Alla hyviä syitä olla liikkumatta.

”Sää on aina toimiva tekosyy: liian kylmä, liian kuuma, liian märkää, liian liukasta, liian pimeää, sataa, tuulee…” – Sari
”Meiän sohvassa on magneetti, mikä vetää rautaista roppaani puoleensa!” – Timo ”Sisäelimet ja varsinkin ajattelukyvylle tärkeät aivot saattavat hölskyä pois paikoiltaan ja vaurioitua.” – Paavo
”Lenkkarien narut solmussa.” – Katariina
”Olin kyllä ulos lähdössä, mutta suklaapatukka parkui kaapissa. Oli annettava sille ensiapua.” – Marja-Liisa
”Jos liikun, siihen menee liikaa energiaa. Sitten pitää taas syödä!” – Kirsi
”Kukaan ei ole koskaan lenkillään hymyillyt, ei voi olla mukavaa. En mene lenkille.” – Jussi
”Joku käskee ase kädessä: Liikkumatta!” – Marko
”Minulla on oikeus istua ja kutoa sukkaa juuri nyt.” – Arja
”Jos pysyy paikallaan ei voi kompastua.” – Jani
”Huomenna taas alotan liikkumisen.” -Samppa
”Taivaalla on epäilyttävä pilvi.” – Nelli
”Eteisen kaappi on niin sotkuinen ettei sieltä löydä urheilukamppeita.” – Annu ”Suklaarasiasta on vielä osa syömättä ja ne syödään poissaollessani.” – Ritva ”Linnut laulaa liian kovaa.” – Pena
”Pururadan purut menevät lenkkareiden sisään, se on inhottavaa.” – Airi
”Netflixiin on tullut uusi sarja.” – Sami
”Liikkuisin muuten tosi paljon, mutta minulla on laiskat luut.” – Ilja
”Täytyy katsoa tempparit tallenteena.” – Sari
”En tee tänään sitä, minkä voin siirtää huomiseen…” – Henry
”Virta loppu aktiivisuusrannekkeesta.” – Sami
”Kun hyvä kirja koukuttaa ja haluan lukea sen nyt loppuun.” – Anne
”Menetän eteerisyyteni enkä ole enää kalpea ja kiinnostava.” – Ingela
”Hyvin kehittynyt laiskuus.” – Markku
”Jalkapohjien iho kuluu ja ryppyyntyy jos liikaa on jalkojen päällä, parempi olla rauhassa sohvalla vaan.” – Tiina
”Lenkkarit on kylmät, kun ne jäi ulos tuulettumaan kesällä.” – Liisa
”Kissa tuli syliin, se voi pahastua jos lähden.” – Ritva
”Vuoden 2021 horoskoopissa varoitettiin loukkaantumisriskeistä liikunnan parissa.” – Tomi

Lue lisää hyviä syitä olla liikkumatta, https://liikkuvaaikuinen.fi/liikkuvalle-aikuiselle/parhaat-tekosyyt-olla-liikkumatta/ ja osallistu samalla Jopon arvontaan!

Reisi- ja pakaraliikuntaa (3.1.2021)

Eilen lauantaina ajoin hiihtolenkille Kiimingistä Jääliin ja tavoitteena oli hiihtää noin 15-20 km lenkki. Hiihtotapa oli skate - viime talven hiihdonopettajan pesti oli vielä lihasmuistissa, joten rohkenin tehdä vuoden ensimmäisen lenkin luistelemalla.

Hiihtolenkki oikealla ladulla oli tälle hiihtokaudelle eka, muttei tietenkään vika. Ennen seuraavaa hiihtolenkkiä teen pakara- ja reisitreeniä, koska etenkin luisteluhiihto kuormittaa ko. paikkoja. Oikeastaan luisteluhiihto on vain reittä, pakaraa, hapenottoa ja hiukan käsityöskentelyä ja tietusti potkun loppuun viemistä. Potku jää kesken, jos reisissä ja pakaroissa ei ole tarvittavaa "jerkkua". Eli tee askelluksia ja erilaisia kyykkyjä pitkin päivää pienissä annoksissa. Jos et ole hiiihtänyt muutamaan vuoteen ja kantapäiden yhteenvieminen luistelussa on työlästä, hanki ensin perushiihtokunto perinteisellä hiihtotavalla! Näin saat kunnon ja tekniikan mätsättyä kätevästi ja saat valmiuden myös luistelutyyliin. Motivaation kannalta huono kunto ja tekniikka yhdessä ovat varma tapa tappaa hiihtämisen ilo.

Mitäpä opin taas kesän ja syksyn tauon jälkeen... huolla ne välineet! Panosta  kunnollisiin hiihtovälineisiin. Kun intoa on enemmän, kuin kärsivällisyyttä, en malttanut siklata pois suojavahoja - kyllähän ne lumi myös kuluttaa....no matka tuntui juuri niin raskaalta ja suksen liu'uttaminen työläältä. "Malta Marke mielesi", ajattelin itsekseni, kun taivalsin menemään. Nyt on sukset huollettu ja kunnossa!

Oulun kaupungin alueella  Jäälin ympäristössä on loistavat ulkoilumahdollisuudet. Huollettuja latuja on runsaasti ja niin hiihtäjiä kuin kävelijöitäkin kuuden asteeen pikkupakkasessa oli kiitettävän paljon. Hiihtolenkillä ajattelin, että kyllä kansa liikkuu, kun puitteet ovat hyvät!

Oulun alueella huollettuja latuja riittää. Jos jotakin toivoisi, niin mäkiä, mutta kaikkea ei voi saada. Kuva otettu Laivakankaalta.

Hyvää ja liikunnallista uutta vuotta 2021!

Jouluksi semikuntoon! - kampanja on onnellisesti ohi ja kuntoni parani säännöllisen liikunnan myötä, hyvä niin. Joulun jälkeisen viikon olen lähinnä leppoistellut ja huoltanut lihaksia. Tällä viikolla paikallinen hieroja kävi kotonamme hieromassa meidät ja aina hieronnan jälkeen sitä muistuttaa itseään lihasten huollon tärkeydestä. Jos hierontaa ei harrastakaan kovin tiuhaan, niin venyttelyllä pääsee jo pitkälle.

Tänään valvotaan, katsellaan raketteja, nautitaan skumppaa ja vaihdetaan uusi vuosi. Palataan ensi vuonna!

Etätyön parhautta - uuden vuoden aattona päiväsaunassa. Kroppa ja sielu lepää, kohti vuotta 2021!